Блекджек

Съвети, Правила и Информация за Блекджек

Блекджек или 21 е една от най-популярните игри, в които участва залагане на пари. В следващите редове ще разясня правилата и ще дам някой друг съвет, как да играем така, че не само да печелим, но ако загубим, загубеното да не е мащабно. Играта блек джек всъщност е доста проста. Ти, в ролята на залагащ, трябва да имаш повече брой точки от крупието. Всичко се определя от стойността на картите, които държиш. От 2 до 9, картите се смятат със съответната стойност. 10, Вале, Дама и Поп се считат за 10 точки, а Асо може да се смята за 11 или 1, чиято зависимост ще споменем долу.

Ръцете не се поглеждат, тъй като имаш възможност да поискаш нова карта или да си покажеш ръцете, ако си доволен от раздаването. След показване на ръцете се определя победителя. Искането на нова карта се нарича “hit” и след като ти поискаш карта, крупието също тегли нова, която се показва на залагащия. Ако твоят брой точки е по-голям, печелиш, ако на крупието е по-голям броя на точки, губиш. При равенство ситуацията се нарича “PUSH”. Разбира се, не е задължително да имаш точно 21 точки, но прехвърлиш ли ги, се обявява автоматична победа за крупието. Например след раздаването имаш Поп и 4, а крупието Дама и 3, в този случай ти печелиш със 14 точки, тъй като крупието има 13. Но, ти не знаеш дали крупието има по-малко от теб и искаш да се подсигуриш с нова карта. Казваш “hit” и крупието ти предоставя допълнение, според което зависи дали ще имаш под 21, 21 или над 21 точки. Ако например изтеглиш 6, имаш 20 точки, което 80% е победа. Ако изтеглиш, обаче, 8 или 9 например, тогава е автоматична победа за крупието тъй като си надхвърлил 21 точки.

Както обещах, ще разясня в блекджека, кога Асо-то се счита за 1 и кога за 11. Ако изтеглиш например Асо и 6, това са 17 точки, при нормално определяне на стойностите. Ако имаш обаче 7 и Вале и поискаш нова карта, която когато е Асо се счита за 1. Което означава че няма да имаш 28 точки, а 18 и застрашаването от прехвърляне отпада. Тази карта, както и в повечето игри се счита за по-висша. Тя е не само с най-висока стойност, но и при „hit” вероятността да прехвърлиш 21 с Асо е почти нулева.

Ако при първо раздаване улучиш 21 точки, автоматична победа за теб. Играта блекджек е така устроена, че никога не могат да се прехвърлят 21 точки от първото раздаване. По-принцип всеки се преценя как да играе и как да залага, но ето ви основните неща, на която трябва да се обърне внимание. Ако например имаш 18 точки, е по-добре да си останеш с първоначалния залог и да си приключиш „сделката”, отколкото да има „hit” или вдигане на залог. При 20 точки е препоръчително да се вдигне залога, защото единствения начин да загубите е крупието да има 21 точки. Ако имате под 14 точки е най-добре да поискате нова карта, тъй като в 60-70% от случаите ще загубите. Приятна игра на блекджек и да не се пристрастявате!

Съвети

• Ако горната карта на дилъра е 2, 3, 4, 5 или 6 то той има по-голям шанс да загуби. А ако вероятността да спечели е по голяма ако горната му карта е 7, 8, 9, 10, Вале(J), Дама(Q), Поп(К) или Асо(А).

• Ако горната Ви карта е Асо, Вие имате 52% предимство пред дилъра.

• Ако са Ви раздатени 7-ци или 8-ци, а горната карта на дилъра е с равна или по-ниста стойност удвоете залога (double down). Също така като общо правило да удвоите залога ако имате Вале(J), Дама(Q), Поп(K), 10-ки или 5-ци. (Имате много по добър шанс пред дилъра)
Можете да играете на блекджек онлайн в Betsafe Casino